Advocaat drank is een bekende likeur die voornamelijk in Nederland wordt gedronken. Het is een dikke, romige drank die gemaakt wordt van eieren, suiker en brandewijn. De drank heeft een alcoholpercentage van ongeveer 14% en wordt vaak geserveerd als digestief na het eten. Maar waar komt deze drank eigenlijk vandaan en waarom is het zo populair?
Geschiedenis van advocaat drank
De oorsprong van advocaat drank is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak toegeschreven aan de Nederlandse advocaat Egbert Bierenbroodspot. Hij zou in de 17e eeuw een drank hebben gemaakt van eieren, suiker en brandewijn die hij aan zijn cliënten gaf als medicijn. Later werd deze drank ook populair als likeur.
In de 19e eeuw werd advocaat drank steeds populairder in Nederland en werd het ook geëxporteerd naar andere landen. In die tijd werd het voornamelijk gedronken door de hogere klasse, omdat het een dure drank was om te maken. Maar in de 20e eeuw werd advocaat drank steeds meer geproduceerd en werd het ook betaalbaarder voor de gewone man.
Hoe wordt advocaat drank gemaakt?
Advocaat drank wordt gemaakt van eieren, suiker en brandewijn. De eieren worden gesplitst en de eidooiers worden gemengd met suiker en vanille. Dit mengsel wordt vervolgens verwarmd en er wordt brandewijn aan toegevoegd. Het mengsel wordt dan nogmaals verwarmd en geroerd totdat het dik en romig wordt.
Er zijn verschillende varianten van advocaat drank, zoals chocolade advocaat en koffie advocaat. Deze varianten worden gemaakt door extra ingrediënten toe te voegen, zoals chocolade of koffie.
Waarom is advocaat drank zo populair?
Er zijn verschillende redenen waarom advocaat drank zo populair is in Nederland. Ten eerste is het een traditionele drank die al eeuwenlang wordt gedronken. Veel mensen hebben goede herinneringen aan het drinken van advocaat drank tijdens de feestdagen of bij speciale gelegenheden.
Ten tweede is advocaat drank een veelzijdige drank die op verschillende manieren kan worden gedronken. Het kan puur worden gedronken als digestief, maar het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in cocktails en desserts.
Ten derde is advocaat drank een relatief zoete drank die gemakkelijk te drinken is. Het is daarom populair bij mensen die niet van sterke drank houden, maar wel graag een drankje willen drinken na het eten.
Advocaat drank in de Nederlandse cultuur
Advocaat drank is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt vaak geassocieerd met de feestdagen. Tijdens Kerstmis en Pasen wordt advocaat drank vaak geserveerd als digestief na het eten. Ook tijdens Sinterklaas wordt advocaat drank veel gedronken, vaak in combinatie met slagroom en chocoladeletters.
Daarnaast wordt advocaat drank ook vaak gebruikt als ingrediënt in Nederlandse desserts, zoals advocaat taart en advocaat ijstaart. Deze desserts zijn populair tijdens feestelijke gelegenheden en worden vaak geserveerd bij verjaardagen en bruiloften.
Conclusie
Advocaat drank is een traditionele likeur die al eeuwenlang wordt gedronken in Nederland. Het is een dikke, romige drank die gemaakt wordt van eieren, suiker en brandewijn. Advocaat drank is populair vanwege de veelzijdigheid en de zoete smaak. Het is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt vaak geassocieerd met de feestdagen en speciale gelegenheden.