Julio Poch was een Argentijnse piloot die in Nederland woonde en werkte als gezagvoerder bij Transavia. In 2009 werd hij gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de zogenaamde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Na een jarenlange juridische strijd werd hij uiteindelijk vrijgesproken, maar zijn leven was voorgoed veranderd.
De arrestatie van Julio Poch
In september 2009 werd Julio Poch gearresteerd op de luchthaven van Valencia, Spanje. Hij was op dat moment op vakantie met zijn vrouw en dochters. De arrestatie was het gevolg van een onderzoek dat was gestart door de Argentijnse justitie naar de zogenaamde dodenvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983). Tijdens deze vluchten werden politieke tegenstanders van het regime uit een vliegtuig gegooid boven de Atlantische Oceaan.
Poch werd verdacht van betrokkenheid bij deze misdaden, omdat hij tijdens de dictatuur als piloot had gewerkt bij de Argentijnse marine. Hij zou hebben meegewerkt aan de transporten van gevangenen en aan de dodenvluchten. Poch heeft altijd ontkend dat hij hierbij betrokken was en heeft verklaard dat hij alleen maar zijn werk als piloot deed.
De juridische strijd van Julio Poch
Na zijn arrestatie in Spanje werd Poch uitgeleverd aan Argentinië, waar hij in de gevangenis belandde. Hij heeft daar ruim drie jaar vastgezeten, in afwachting van zijn proces. In die tijd heeft hij zich verdedigd met behulp van een team van advocaten, onder wie Geert-Jan Knoops.
De verdediging van Poch heeft altijd betoogd dat er geen bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten. Er waren geen getuigen die konden verklaren dat Poch daadwerkelijk had meegewerkt aan de transporten en de vluchten. Ook waren er geen documenten of andere bewijzen die zijn schuld konden aantonen.
Toch heeft het proces tegen Poch jaren geduurd. Er waren veel getuigenverhoren en er werd uitgebreid onderzoek gedaan naar zijn verleden bij de Argentijnse marine. Uiteindelijk werd Poch in 2017 vrijgesproken van alle beschuldigingen. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om hem te veroordelen.
De gevolgen voor Julio Poch
Hoewel Julio Poch uiteindelijk is vrijgesproken, heeft de zaak grote gevolgen gehad voor zijn leven. Hij heeft ruim drie jaar in de gevangenis gezeten, ver weg van zijn vrouw en dochters. Ook heeft hij zijn baan als piloot bij Transavia verloren, omdat hij tijdens zijn detentie niet kon werken.
Daarnaast heeft de zaak grote impact gehad op zijn gezondheid. Poch heeft tijdens zijn detentie een hartaanval gehad en heeft sindsdien last van hartproblemen. Ook heeft hij last van psychische klachten, zoals angst en depressie.
Poch heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is en dat hij alleen maar zijn werk als piloot heeft gedaan. Hij heeft zichzelf nooit gezien als een oorlogsmisdadiger en heeft altijd betoogd dat hij geen bloed aan zijn handen heeft.
Conclusie
De zaak van Julio Poch is een voorbeeld van hoe een verdenking van oorlogsmisdaden grote gevolgen kan hebben voor iemands leven. Poch heeft jarenlang moeten vechten voor zijn vrijheid en zijn reputatie, en heeft daarbij veel persoonlijke offers moeten brengen.
Hoewel hij uiteindelijk is vrijgesproken, zal de zaak altijd een deel van zijn leven blijven bepalen. Poch zal altijd herinnerd worden als de piloot die verdacht werd van betrokkenheid bij de dodenvluchten, ook al is hij daarvoor nooit veroordeeld.