De naam Bénédicte Ficq is de afgelopen jaren steeds bekender geworden in Nederland. Deze strafrechtadvocaat heeft zich gespecialiseerd in zaken die te maken hebben met gezondheid en milieu. Ficq advocaat staat bekend om haar strijd voor rechtvaardigheid en haar vastberadenheid om de verantwoordelijken voor schade aan mens en milieu ter verantwoording te roepen.
De achtergrond van Ficq advocaat
Bénédicte Ficq is geboren in 1963 in Amsterdam. Na haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière als advocaat bij het gerenommeerde kantoor De Brauw Blackstone Westbroek. In 1993 richtte ze haar eigen kantoor op, Ficq & Partners Advocaten. Sindsdien heeft ze zich gespecialiseerd in strafrechtzaken die te maken hebben met gezondheid en milieu.
Ficq advocaat heeft in de loop der jaren een indrukwekkende lijst van zaken opgebouwd. Zo was ze de advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Ook vertegenwoordigde ze de slachtoffers van de legionellauitbraak tijdens de Westfriese Flora in 1999. Daarnaast was ze betrokken bij de zaak tegen de tabaksindustrie, waarin ze namens longkankerpatiënten aangifte deed tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland.
De zaak tegen de tabaksindustrie
De zaak tegen de tabaksindustrie is misschien wel de bekendste zaak waar Ficq advocaat bij betrokken is. In 2016 deed ze namens longkankerpatiënten aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland: Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. De aangifte was gebaseerd op het feit dat de tabaksindustrie willens en wetens een product op de markt brengt dat dodelijk is en verslavend werkt.
De zaak kreeg veel media-aandacht en leidde tot een maatschappelijke discussie over de verantwoordelijkheid van de tabaksindustrie. In februari 2018 besloot het Openbaar Ministerie om de tabaksproducenten niet te vervolgen. Ficq advocaat en haar cliënten lieten het er echter niet bij zitten en stapten naar het gerechtshof. In september 2019 oordeelde het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie de tabaksproducenten alsnog moest vervolgen. Het is nog niet bekend wanneer de zaak zal dienen.
Andere zaken van Ficq advocaat
Naast de zaak tegen de tabaksindustrie is Ficq advocaat betrokken geweest bij tal van andere zaken die te maken hebben met gezondheid en milieu. Zo was ze de advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. In deze zaak stond ze de slachtoffers bij in hun strijd voor erkenning en schadevergoeding.
Ook was Ficq advocaat betrokken bij de zaak tegen de Nederlandse Staat over de luchtkwaliteit. In deze zaak eisten Milieudefensie en een aantal andere organisaties dat de overheid meer zou doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ficq advocaat stond de organisaties bij in hun strijd voor een gezonde leefomgeving.
De werkwijze van Ficq advocaat
Ficq advocaat staat bekend om haar vastberadenheid en haar strijd voor rechtvaardigheid. Ze gaat tot het uiterste om de verantwoordelijken voor schade aan mens en milieu ter verantwoording te roepen. Haar werkwijze is erop gericht om de feiten boven tafel te krijgen en de verantwoordelijken aan te wijzen.
Daarnaast is Ficq advocaat een voorstander van samenwerking tussen verschillende partijen. Ze werkt regelmatig samen met maatschappelijke organisaties en andere advocaten om haar doelen te bereiken. Ook schuwt ze de publiciteit niet. Ze geeft regelmatig interviews en is een graag geziene gast in talkshows en debatten.
Conclusie
Ficq advocaat is een strafrechtadvocaat die zich gespecialiseerd heeft in zaken die te maken hebben met gezondheid en milieu. Ze staat bekend om haar vastberadenheid en haar strijd voor rechtvaardigheid. Haar bekendste zaak is de zaak tegen de tabaksindustrie, waarin ze namens longkankerpatiënten aangifte deed tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland. Ficq advocaat is een voorstander van samenwerking tussen verschillende partijen en schuwt de publiciteit niet. Ze blijft zich inzetten voor een rechtvaardige samenleving waarin mens en milieu beschermd worden.