Hazelnoot advocaat: een heerlijke likeur met een nootachtige twist

Hazelnoot advocaat is een likeur die gemaakt wordt van eieren, suiker, melk en alcohol. Het is een variant op de bekende advocaat, maar dan met een nootachtige twist. De hazelnoot geeft de likeur een unieke smaak die perfect past bij de romige textuur van de advocaat. In dit artikel lees je alles over hazelnoot advocaat: van de geschiedenis tot de bereiding en de verschillende manieren waarop je deze likeur kunt drinken.

Geschiedenis van hazelnoot advocaat

De geschiedenis van advocaat gaat terug tot de 17e eeuw, toen het voor het eerst werd gemaakt in Nederland. Het was destijds een drankje dat vooral door de elite werd gedronken, vanwege de hoge prijs van de ingrediënten. In de loop der jaren is advocaat steeds populairder geworden en tegenwoordig is het een drankje dat bij veel mensen bekend is.

Hazelnoot advocaat is een relatief nieuwe variant op de klassieke advocaat. Het is niet precies bekend wanneer deze variant voor het eerst werd gemaakt, maar het is waarschijnlijk dat het ontstaan is in de jaren 80 of 90 van de vorige eeuw. Hazelnoot is een populaire smaak in veel voedingsmiddelen en dranken, dus het is niet verwonderlijk dat iemand op het idee kwam om deze noot toe te voegen aan advocaat.

Bereiding van hazelnoot advocaat

De bereiding van hazelnoot advocaat is vergelijkbaar met die van gewone advocaat. Het belangrijkste verschil is dat er hazelnootsiroop of hazelnootlikeur aan het mengsel wordt toegevoegd. Hierdoor krijgt de advocaat een nootachtige smaak en geur.

Om hazelnoot advocaat te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 6 eieren
  • 250 gram suiker
  • 500 ml melk
  • 250 ml alcohol (bijvoorbeeld brandewijn of jenever)
  • 50 ml hazelnootsiroop of hazelnootlikeur

De bereiding van hazelnoot advocaat gaat als volgt:

  1. Scheid de eieren en doe de eidooiers in een kom.
  2. Voeg de suiker toe en klop het geheel met een mixer tot een lichtgele massa.
  3. Verwarm de melk in een pan tot het bijna kookt.
  4. Voeg de melk al roerend toe aan het eimengsel.
  5. Voeg de alcohol en de hazelnootsiroop of hazelnootlikeur toe en roer het geheel goed door.
  6. Giet de advocaat in een fles en laat het afkoelen in de koelkast.

Je kunt hazelnoot advocaat direct drinken, maar het is ook lekker om het eerst een paar uur in de koelkast te laten staan zodat de smaken goed kunnen mengen.

Manieren om hazelnoot advocaat te drinken

Hazelnoot advocaat is een veelzijdige likeur die op verschillende manieren gedronken kan worden. Hieronder vind je een aantal suggesties:

1. Puur

De meest voor de hand liggende manier om hazelnoot advocaat te drinken is puur, eventueel met een beetje slagroom erop. Door de nootachtige smaak is het een drankje dat goed past bij de herfst en winter, maar het kan natuurlijk het hele jaar door gedronken worden.

2. In de koffie

Hazelnoot advocaat is ook lekker om toe te voegen aan koffie. Voeg een scheutje advocaat toe aan je kopje koffie en je hebt een heerlijk verwarmend drankje met een nootachtige twist.

3. In een cocktail

Je kunt hazelnoot advocaat ook gebruiken als ingrediënt in een cocktail. Mix het bijvoorbeeld met koffielikeur en melk voor een heerlijke hazelnoot latte cocktail. Of voeg het toe aan een chocolademartini voor een extra nootachtige smaak.

4. In een dessert

Hazelnoot advocaat is ook lekker om te gebruiken in desserts. Maak bijvoorbeeld een hazelnoot tiramisu door de advocaat te mengen met mascarpone en lange vingers. Of maak een hazelnoot panna cotta door de advocaat te mengen met room en gelatine.

Conclusie

Hazelnoot advocaat is een heerlijke likeur met een nootachtige twist. Het is een relatief nieuwe variant op de klassieke advocaat, maar het is inmiddels een populaire drank geworden. Hazelnoot advocaat is makkelijk zelf te maken en kan op verschillende manieren gedronken worden: puur, in de koffie, in een cocktail of in een dessert. Probeer het eens uit en ontdek zelf hoe lekker deze nootachtige likeur is!

Plaats een reactie